Magyar   Română   English

Hargitafürdő

1250-1400 m magasan helyezkedik el a Csicsói-Hargita keleti oldalán. Csíkszeredával a 23 km hosszú Hargita utca köti össze, megközelíteni a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő útról, a Tolvajos-tetői leágazástól (hármas kereszt) az üdülőtelepig húzódó 7 km hosszú, jó minőségű, télen is mindig járható műúton lehet.

Hargitafürdő Csíkszeredához tartozó, hegyvidéki jellegű, helyi érdekű fürdő- és üdülőhely, a csíkiak kedvenc síparadicsoma. Mivel Hargitafürdő a medencehatásnak nevezett meteorológiai jelenség okozta rendkívüli hidegéről híres Csíki-medence nyugati peremén fekszik, a tél itt hosszú és sok hóval jár. A síelésre alkalmas hó általában 4 hónapig tart. A hóréteg átlagos vastagsága 60-70 cm. Nem véletlen, hogy a hargitafürdői lesikló- és futópályák eddig 80 országos bajnokot “neveltek”.

Régen Hargitafürdőt a kaolin kitermelése, ásványvízforrásai (borvizek) és mofettája tette ismertté. Hargitafürdő mofettái, gőzlői és a Kárpátok peremvidékén igen gyakori vasas, magnéziumos, erősen szénsavas ásványvizforrások feltörése az erőteljes vulkáni utóműködésről tanúskodnak.

Napjainkban Hargitafürdő jelene és jövője a turizmus, ennek érdekében nagyszerű elképzelések vannak megvalósulóban, amelyeknek első lépése, a korszerű infrastruktúra (vízhálózat, csatornázás) kialakítása már megtörtént, aszfaltozott biatlonpálya, kerékpárút, kalandpark, korszerű jégpálya épült. A folytatás, a meglévő sípályák mellé megálmodott, összességében 23 km hosszú pályarendszer kialakítása már túljutott a tervezés fázisán.

Nyáron a mofetták csodatevő hatását élvezhetik a gyógyulni vágyók, télen pedig a téli sportok kedvelői számára nyújt kiváló kikapcsolódási lehetőségeket.

Nyári-téli sportok Hargitafürdőn

Hargitafürdői Borvíznap

Borvizek (ásványvizek): Szív- és érrendszeri megbetegedésekre, illetve krónikus gyulladásokra javasoltak. Forrásaink: Csipike, Vallató, Piricske, Szemvíz, Lobogó. A Vallató-, illetve Lobogó-forrás egyben feredő (fürdőmedence) is. A Vallató nevének eredetét a hőmérséklete magyarázza, amely télen-nyáron 6-7 Co.

Mofetta: A gázömléses mofetta javasolt idült ízületi gyulladás, magas vérnyomás, érszűkület, vénás keringési zavarok, keményedéses bőrgyulladás, porckorongbántalom, ideggyökkompressziók, csigolyabántalom stb. esetén. A mofetta csak nyáron működik (május 1-től november 1-jéig, az időjárás függvényében).

Látványosságok Hargitafürdőn

Az első kápolna 1909-ben készült el Szent István király tiszteletére. 2009-ben felújították. Szentmisék: hétköznap du. 17.00/18.00 órakor (tél/nyár), vasárnap 9.30-kor.

Hármas kereszt, amelyek a honfoglalásra, Márton Áron püspök születésére és a csíki katolikus székelyek János Zsigmond seregén aratott győzelmére emlékeztetnek. Az utóbbi tiszteletére rendezik meg évente a csíksomlyói pünkösdi búcsút.